Jak skladovat kávu, aby zůstala co nejdéle čerstvá

03.01.2024

Potrpíte si na kvalitní kávu, a proto si kupujete čerstvě praženou? Možná jste vypozorovali, že po chvíli už nechutná tak dobře jako na začátku. Dost možná to nebude způsobené její špatnou kvalitou, ale vaším špatným přístupem ke skladování.

Velký vliv na chuť má samozřejmě i příprava kávy. Každý ale tuší, že vynikající nápoj připravíte pouze z dobrých kávových zrn. Kvalitních, která jsou správně skladovaná. Kávové zrno se sice nemůže zkazit natolik, aby z něj už nešla bezpečně připravit káva, nicméně může se změnit jeho chuť.

Kávová zrna jedině v uzavřeném obalu 

Pro všechny druhy kávy platí stejné pravidlo: Kávu uchovávejte v uzavřeném obalu, v pokojové teplotě a chráněnou před slunečními paprsky. Kávovým zrnům totiž nejvíce škodí vzduch, jenž způsobuje jejich oxidaci. Nejlepší službu vám udělají vakuové dózy. Pokud ale kávu neskladujete dlouho, postačí jakákoliv dóza s dobře těsnícím víkem.

Možné je použít přímo původní obal, ale jenom pokud je znovu uzavíratelný a má těsnicí zip. Na obal se proto dívejte, už při nákupu kávy. Mělo by vás zajímat hlavně to, jestli má jednosměrně propustný ventil – takový, jímž může odcházet vzduch, ale už se nedostane dovnitř. Po upražení totiž káva nějakou dobu vypouští oxid uhličitý, který také způsobuje její degradaci. Je tedy lepší, když může jednosměrným ventilem unikat.

Čemu se určitě vyhnout 

Pokud chcete zachovat delikátní chuť, vyhněte se následujícímu:

  • Obrovská dóza: I když je dóza vzduchotěsná, zbyde v ní nějaký vzduch. Bude-li ho hodně, může napáchat škodu na chuti. Nepořizujte si tedy zbytečně velkou dózu.
  • Lednice či mraznička: Při každém otevření lednice na dóze kondenzuje vlhkost. Když se dostane k zrnům, znehodnotí jejich chuť. Kávu uchovávejte v pokojové teplotě. Zmrazit se dá, ale balení určitě dejte do igelitového pytlíku a nikdy ji do mrazáku nevracejte poté, co jste ji už jednou rozmrazili. Před mletím se káva nemusí rozmrazovat.

Při správném skladování si vychutnáte skvělou chuť kávy, ať už máte automatický, pákový kávovar, nebo nějaký úplně jiný.

komerční sdělení

Image by Engin Akyurt from Pixabay